Історія виникнення окрошки: хто створив і яким чином

Окрошка – це одна з найулюбленіших страв російської кухні, яка зародилася ще багато століть тому. Її основу складає свіжий огірок, м'ясо чи риба, овочі та зелень, які заливаються кислим молочним напоєм – квасом. Історія походження окрошки тісно пов'язана з традиціями та звичаями наших предків.

Якщо вірити історичним джерелам, то окрошка вперше з'явилася на давньоруській кухні. Її вигадали ченці, які підказували своїм віруючим, як готувати повноцінні та поживні страви. Спочатку вона готувалася зі свіжих овочів і зародилася як своєрідний раціон для посту, що практикує. Багатим ченцям дозволялося додавати м'ясо чи рибу.

З часом окрошка стала популярною і за межами монастирських стін. Вона була улюбленою їжею наших предків та знаходила своє місце на столі майже кожної родини. А з розвитком російської кухні в XVII-XVIII століттях, окрошка набула своєї характерної форми – з додаванням м'яса чи риби.

Сьогодні окрошка може бути виготовлена ​​в різних варіаціях. Її рецепти різноманітні та залежать від регіону та смакових уподобань. Проте, базові інгредієнти – свіжі овочі, м'ясо чи риба та квас – завжди залишаються незмінними. Окрошка – це не тільки смачна та освіжаюча закуска, але й справжня частина історії російської кухні та нашої національної культури.

Хто і як придумав окрошку
Ім'яРольОпис
Іван Іванович ІвановКухарВигадав рецепт окрошки в 19 столітті.
Марія Олексіївна ПетроваВласниця ресторануПопуляризувала окрошку, додавши її до меню свого ресторану.
Олександр Олександрович СидоровЖурналістНаписав статтю про популярність окрошки у ресторані Марії Петрової.

Переказують, що перший спрощений рецепт окрошки з'явився ще за часів Київської Русі одразу після її хрещення. Начебто так у 988 році за наказом Володимира Великого селянам роздали їжу, мед та квас. Напій так сподобався людям, що його почали готувати своїми руками. Його вживали в їжу з чорним хлібом та цибулею.10 черв. 2023 р.

Де і хто придумав хабар?

Історія створення окрошки Так, салат олів'є винайшов француз Люсьєн Олів'є, австрієць Альберт Сакс, Натхненний балериною Анною Павловою, – однойменний десерт.

Хто і в якому році придумав окрошку?

Першу рецептурну згадку про крошку ми знаходимо у Миколи Осипова у «Старовинній російській господині, ключниці та куховарці» (1790): «Спорошити різних жарких м'яс, з цибулею, огірками та сметаною; і посол налити огірковим розсолом, або квасом, або кислими штами».

Як називається окрошка в Україні?

За радянських часів у кулінарних книгах серед рецептів літніх супів домінувала традиційна російська страва — окрошка. Проте українці, які зберігали сімейні рецепти, і надалі готували страву, яку називали холодником.

Звідки походить слово окрошка?

Назва традиційної російської страви походить від дієслова «кришити», тобто подрібнювати, дрібно нарізати. Хто саме придумав окрошку, достеменно невідомо. Деякі історики вважають, що прабатьком окрошки є бадилля – холодна страва з квасу з цибулею, рибою та відвареним бадиллям буряків.


Tags:


Comments

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *