Овочі та фрукти для харчування при онкології: список та рекомендації

Онкологія – це важке захворювання, яке потребує комплексного підходу до лікування та підтримання здоров'я. Одним із важливих аспектів при боротьбі з раком є ​​правильне харчування. Овочі та фрукти відіграють значну роль у раціоні пацієнтів з онкологією, оскільки вони багаті вітамінами, мінералами та антиоксидантами, які допомагають знизити ризик розвитку ракових клітин та зміцнити імунну систему.

Одним із важливих овочів, які рекомендується вживати при онкології, є броколі. Цей капустяний овоч багатий на антиоксиданти, такі як вітамін С і бета-каротин, які допомагають боротися з вільними радикалами і уповільнюють зростання ракових клітин. Овочі сімейства капусти, такі як капуста, кольрабі та цвітна капуста також мають високі антиракові властивості.

Серед фруктів, які рекомендується включити до раціону при онкології, особливе місце займають ягоди. Ягоди, такі як чорниця, малина та журавлина, містять флавоноїди та антоціани, які допомагають знизити запалення та зміцнити імунну систему. Крім того, ягоди багаті на клітковину, яка сприяє нормалізації роботи кишечника і запобігає запорам, які можуть виникати при онкології.

Які овочі та фрукти можна при онкології
ОвочіФрукти
КапустаЯблука
МоркваАпельсини
БрокколіГруші
СпаржаАнанаси

Найчастіше вживайте такі овочі та фрукти як: цвітна капуста, кабачки, селера, артишоки, цибуля-порей, цибуля, часник, броколі, редиска, шпинат, водяний крес, морква, помідори, цитрусові фрукти і т. д., які особливо багаті на антиканцерогени, вітаміни і мікроелементи.

Які фрукти та овочі вбивають ракові клітини?

До списку продуктів, які здатні зміцнити імунну систему та зупинити зростання ракових клітин, входять броколі, цвітна та брюссельська капуста, листова зелень. Потужний антиоксидант лікопін містять томати, у зеленому чаї у великій кількості є катехіни, що мають здатність перешкоджати поділу ракових клітин.

Які фрукти та овочі корисні при онкології?

При раку лікарі також рекомендують включити в раціон такі продукти:

  • картопля, перець та квасоля;
  • аґрус, шипшина, плоди глоду;
  • яблука, персики;
  • петрушка кріп;
  • гречка, рис коричневих сортів, овес, ячмінь;
  • базилік, селера, шпинат;
  • пастернак, сочевиця, горох, коріандр;
  • хрін, диня, ріпа, баклажани, редька;

Що категорично не можна їсти при онкології?

Протипоказання при онкології

  • Обмеження у споживанні продуктів харчування.
  • Заборона на куріння та алкоголь …
  • Заборона на засмагу.
  • Погодження споживання вітамінів.
  • Обережне проведення масажу.
  • Самолікування та його негативні наслідки.
  • Висновок

Що корисно їсти онкохворим?

Для повноцінного харчування необхідно їсти відварене нежирне м'ясо. Свіжу рибу, краще відварену по 3 рази на тиждень. Птах і яйця (джерело білка). З молочних продуктів – кефір, йогурт, сир, пахта (масляка), олія.


Categories:

Tags:


Comments

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *